7 Ağustos 2007 Salı

TTnet'in yaz tarifesi nakavt




Rekabet Kurulu, Türk Telekom'un internet servis sağlayıcılığı hizmeti veren TTNet şirketinin, ADSL'de yüzde 50 indirim başta olmak üzere maliyet altında fiyat içeren tüm kampanyalarını durdurma kararı aldı.

Superonline firmasının şikayeti üzerine toplanan Rekabet Kurulu, konuyu soruşturma kapsamında değerlendirirken, soruşturma tamamlanana kadar TTNet'in kampanyayı durdurması ya da kampanya fiyatlarını maliyetin altında olmayacak şekilde yeniden düzenlemesi için ihtiyati tedbir kararı aldı. Kurul, karar çerçevesinde, TTNet karara uymazsa, uymadığı her gün için para cezası kesileceğini bildirdi.

27 Haziran'da Rekabet Kurumu'na başvuran Superonline, Türk Telekomünikasyon ve TTNet'in rekabeti ihlal ettiğini iddiasıyla "Yaz Fırtınası" isimli indirim kampanyasını şikayet etmişti. Superonline, kampanya kapsamında ADSL kullanıcılarına modem hediye edildiği, ayrıca aylık ödemede yüzde 50 indirim sağlandığına dikkat çekmiş ve şyu iddialarda bulunmuştu:

ADSL internet erişim pazarında hakim gücü elinde bulunduran TTNet'in "Yaz Fırtınası" kampanyası ile tüm tarife seçeneklerinde maliyetlerinin çok altında satış yaptığını belirten Superonline, şu iddialarda bulundu:

"TTNet'in duyurduğu son kullanıcı satış fiyatları, Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin internet servis sağlayıcılar için yayınladığı ve Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan toptan alış fiyatlarının yüzde 32 altındadır. Bu kampanya, hakim durumdaki bir teşebbüsün, ekonomik gücüne dayanarak mevcut veya potansiyel rakiplerinin katlanamayacağı ölçüde fiyatları indirmesi ve rakiplerinin pazarı terk etmesinin ardından tekrar fiyatları artırmak suretiyle tekelci kara ulaşmasına yol açabilecek bir uygulama olarak tarif edilen 'yıkıcı fiyat' uygulamasıdır."

BİR GÜNDE 17 BİN 500 ÜYE

TTNet'in kampanyası ile piyasada faaliyet gösteren işletmelere ağır darbe vurulduğu kaydedilen başvuruda, "Öyle ki TTNet kampanyayla 16 Haziran 2007 tarihinde bir günde 17 bin 500 yeni üye kaydı yaparak pazarda faaliyet gösteren işletmelerin varolma olasılığını yok etmiş, yenilerine de pazarı kapatmıştır" denildi.

Rekabet Kurulu'nun öncelikli olarak durdurduğu "Yaz Fırtınası" kampanyası ile 4 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında TTNet ADSL'e 24 ay abone olanlar, 2008'e kadar 4 GB limitli tarife için aylık 29 YTL yerine 14.99 YTL ödüyordu. Ayrıca modem de hediye ediliyordu. Aynı şekilde 6 GB limitli tarifede aylık ödeme 39 YTL yerine 19.99, 9 GB için 49 YTL yerine 24.99 ödeniyordu. Limitsiz tarifelerde 256 Kbps için 49 YTL yerine 24.99, 512 Kbps için 79 YTL yerine 34.99, 1024 Kbps için 99 YTL yerine 44.99, 2048 Kbps için 139 yerine 54.99 YTL aylık ödeme yapılıyordu.

Kaynak : Ttnet


Hiç yorum yok: